Ačkoliv nebylo prokázáno, že by určitá dieta přispěla k potlačení RS, ani neexistuje univerzální „RS dieta“, přesto je důležité mít na paměti, že ve stravě jsou obsaženy živiny, které mohou stav ovlivnit příznivě, nebo naopak nepříznivě. Zde platí všeobecné doporučení lékařů ke stravování, jíst potraviny s nízkým obsahem tuku a s vysokým obsahem vlákniny, dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, mléčných výrobků s nižším obsahem tuku, drůbež, ryby, ořechy a luštěniny. Doporučuje se vyhýbat vysoce zpracovaným výrobkům (hotová jídla a fast-food) a potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků.
U diety, která je nezbytná pro lidí trpící celiakií nebo alergií na lepek, nebyl prokázán žádný vliv na zlepšení celkového stavu nemocných s RS. Není proto důvod, aby pacienti s RS bezlepkovou dietu dodržovali.
Zastánci této diety mluví spíše o životním stylu než o dietě jako takové. Strava je založena na předpokládaných principech stravování z období paleolitu, kdy se člověk živil pouze lovem a sběrem a neznal zemědělství. Lidé dodržující tuto dietu tedy vyřazují nebo omezují ze svého jídelníčku zemědělské produkty jako obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry a zpracovávané potraviny. Jídelníček se tedy skládá zejména z masa, ryb, zeleniny, ovoce, hub, ořechů a vajec. Paleo strava hojně využívá tuků - avokádo, kokosový olej, olivový olej, máslo či sádlo. Nejsou studie o tom, že by paleo strava ovlivnila RS. Lidé dodržující zásady tohoto stravování se cítí méně unaveni ve srovnání s ostatními, což není přikládáno samotnému stavování, ale životnímu stylu, který osoby s tímto režimem vyznávají.
Tato tradiční strava obyvatel národů žijících okolo Středozemního moře je jednou z nejzdravějších na světě. I když to není specifická dieta pro RS, je obecně doporučována, a to i osobám s RS. Zahrnuje hodně ryb, celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, luštěnin a olivový olej. Neexistuje specifický výzkum o tom, jak tato strava ovlivňuje RS, ale mnohé studie o zdravé výživě ukazují, že je to obecně kvalitní výživa, která celkově pomáhá snížit záněty různého typu.
Tento způsob stravování je založen na dietě s nízkým obsahem tuků, kdy člověk konzumuje méně než 15 gramů nasycených (živočišných) tuků a 20-50 gramů nenasycených tuků za den. Dr. Roy Swank byl americký lékař, neurolog, který začal zkoumat RS v Kanadě a některých státech Evropy, kde je výskyt roztroušené sklerózy značně vysoký, s ohledem na stravovací návyky v těchto zemích. Podle jeho studií je výskyt onemocnění RS vyšší v zemích, kde se konzumuje více nasycených tuků. Své pacienty léčil nízkotučnou stravu. Ve svých studiích je přesvědčen, že nízkotučná dieta dokáže postup nemoci RS značně zpomalit. Nízkotučnou dietu dr. Swanka, její princip; potraviny, které jsou povolené a které ne, naleznete zde.
Žádné vitamíny nebo minerály nemohou RS zabránit, mohou však snížit riziko jejího vzniku nebo průběhu. Budete-li užívat potravinové doplňky, je potřeba vždy informovat svého lékaře. Protože nadbytek určitých vitamínů (včetně A a D) může způsobit jiné zdravotní problémy.
Výzkumy neprokazují přímý účinek na RS. Přesto existují studie, podle kterých při konzumaci lžičky rybího oleje každý den s omega-3 mastnými kyselinami a vitamíny A, D a E a dodržování doporučení vyhýbat se konzumaci nasycených tuků a jíst hodně ryb a zeleniny nedošlo u pacientů po dvou letech ke zhoršení symptomů RS a jen u 12 % pacientů ze studie proběhly ataky. Doporučení užívat Omega-3 mastné kyseliny je spojeno s poznatkem, že tyto kyseliny snižují záněty v těle, což je přínosné pro pacienty s RS. Omega-3 mastné kyseliny se přirozeně vyskytují v rybách jako je losos, sleď, makrela a tuňák. Lze je užívat rovněž formou potravinových doplňků, ale o jejich užívání informujte svého lékaře.
Studie ukazují, že lidé s RS, kteří mají vyšší hladinu vitamínu D, mají menší pravděpodobnost vzniku relapsů ve srovnání s pacienty s nízkou hladinou vitamínu D. Pro přirozenou obranyschopnost organizmu je potřeba dostatečného množství vitamínu D, zvláště v zimních měsících (k vytvoření vitamínu D v těle je potřeba slunečního záření; přirozený vitamín je označován jako D3 a tvoří se v důsledku ozáření UV(B) paprsky přímo v kůži, následně se v játrech tvoří biologicky aktivní forma vitamínu D). Současná obava ze vzniku nádorového onemocnění v důsledku neuváženého opalování a opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem proti záření UVA a UVB mají za následek nedostatek přirozeného vzniku vitamínu D v těle. Náhrada potravinovými doplňky je tedy vhodná. Jen několik potravin obsahuje tento vitamín, jsou to především ryby a obohacené potraviny, jako je pomerančový džus, mléko a některé alternativy mléčných výrobků (například sójové mléko a mandlové mléko). Informace o významu vitamínu D pro zdraví může najít zde: vitamín D
Jedna malá studie přinesla nepatrnou naději, když vysoké dávky vitamínu A podávané dlouhodobě pacientům ze studie, umožnily snadnější chůzi a mobilitu paží v porovnání s ostatními, ale nepřinesly žádný efekt na výskyt relapsů a vznik postižení. Výsledky bude potřeba ověřit v dalších výzkumech.
jsou při léčbě roztroušené sklerózy velmi cenné pro svůj antioxidační účinek.
Pacienti s RS mívají snížené hladiny vitamínu B12 a kyseliny listové v mozkomíšním moku. Předpokládá se vliv vitamínu B12 na časný vznik roztroušené sklerózy zejména před 18 rokem věku. Jejich nedostatek může být příčinou zhoršené tvorby myelinu a nervových buněk.
Zdroj: www.webmd.com